Termocupluri Termocuple Tip J , introducere. Un termocuplu J este un senzor electrice folosit la determinarea temperaturii. Termocupla J este fabricata din doua cabluri electrice de aliaje diferite. Firele electrice sunt sudate intr-un punct intre ele la cald la un capat. Cele 2 fire electrice se conecteaza la un controler de temperatuta digital de regula. Termoregulatorul va afisa temperatura si va comanda alte utilajele sa functioneye la temperatura setata. Termocuplul de tip J este folosit in diverse procese industriale de automatizare. Termocuplele de tip J pot masura temperaturi inalte de la 750 grade.
Cele doua fire electrice din aliaje diferite sunt sudate intre ele intr-un punct. Cand capetul cu cele doua fire este este incalzit, un curent electric va strabate acest circuit termoelectric. Daca intrerupem acest circuit, tensiunea ce apare la capetele libere ale firelor (tensiunea termoelectrica) este o functie a temperaturii la care este expusa imbinarea celor doua fire electrice. Altfel spus prin combinarea si imbinarea celor doua aliaje (de la varful de masurare) atunci cand este incalzita ori racita, se creeaza o tensiune care depinde de temperatura. Acesta este efectul termoelectric (numit si efect Seebeck). Tensiunea electrica in acest caz este o functie a diferentei de temperatura de-a lungul conductorului si difera pentru fiecare material conductor. Caracteristicile sunt doar aproximativ liniare.
Unul dintre prinicipalele dezavantaje ale termocuplelor J este imbatranirea cand se utilizeaza la temperaturi ridicate. Alt dezavantaj este coeficientul termoelectric al cablurilor electrice ce alimenteaza termocuplul. Firele electrice se deterioreaza foarte repede atunci cand sunt supuse la temperaturi mari. Diferenta temperaturilor jonctiunilor si tensiunea generata este corecta doar atat timp cat cabkurile electrice sunt omogene (au o compozitie uniforma). Cand termocuplul imbatraneste pe langa faptul ca se demagnetizeaza, omogenitatea si integritatea firelor se pierde. In acest caz datorita modificarilor fizice, chimice si metalurgice senzorule electric trebuie schimbat deoarece la temperaturi mai mari valorile masurate devenind eronate. In general, termocuplele de tip J imbatranesc mai rapid decat cele de tip K atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate.
Materialele ce alcatuiesc jonctiunea unui termocuplu de tip J sunt fierul si constantanul (un aliaj ce contine 55% cupru si 45% nichel). Aceste termocuple pot functiona in general intre −40°C si +750°C, fiind caracterizate de o buna senzitivitate, de aproximativ 50µV/°C. Termocuplele J incadrate in Clasa 1 de precizie au o toleranta de ±1,5°C in intervalul −40°C - +375°C si de ±0,004×T in intervalul 375°C - 750°C. Cele din Clasa 2 permit o toleranta de ±2,5°C in intervalul −40°C - +333°C si de ±0,0075×T in intervalul 333°C - 750°C. In cazul termocuplelor de tip J, firul pozitiv (Fe) este puternic magnetic, iar cel negativ este nemagnetic. Pentru identificarea terminalelor puteti folosi o busola. Apropiind de aceasta firul pozitiv (de culoare rosie in acest caz) pe directia NNV-SSE sau NNE-SSV, veti sesiza o usoara deplasare a acului magnetic.
Specificatii termocuplu tip J:
1. clasa 1 (conform IEC584-3), toleranta: 1,5°C sau 0,004×|t|
2. gama de temperaturi: 0°C - +350°C
3. senzorul este in bulb metalic (inox 316)
4. cablu cu 2 fire cu sectiunea de 0,22 mm² (albastru-rosu)
5. camasa exterioara a cablului este din fibra de sticla ce rezista in gama de temperatura 0°C - +350°C
6. diametrul exterior al cablului: 2,8 mm
Dimensiuni sonda termocuplu tip J: lungime bulb: xxxmm si grosimea bulbului: xxmm.TEHNOCOM LIV ALEGEREA PERFECTA in ELECTRICE şi MECANICE INDUSTRIALE ! Avem Depozit şi Magazin in Focşani Vrancea România. Am deschis inca din 2005 !